Totul despre colici la copii

Colicii sunt boala celor 3 de 3. Vorbim despre colici atunci când au loc episoade de plâns mai mult de 3 ore pe zi, pentru mai mult de 3 zile pe săptămână, timp de 3 săptămâni la un copil sănătos.

Cauza apariției colicilor nu este cunoscută. Unii cred că se datorează disconfortului gastrointestinal, cum ar fi crampele intestinale. Mai puțin de 5% dintre bebelușii care plâng în exces au o boală organică, dar colicii trebuie diagnosticați pentru a exclude alte cauze posibile, mai ales dacă copilul are și febră, inflamarea abdomenului sau astenie.

Colicii afectează 10-40% dintre copii. Colicii apar cel mai frecvent la copii peste 6 săptămâni și dispar, în mod natural, în jurul vârstei de șase luni. Rareori durează până la un an. Apar cu aceași frecvență la băieți și la fete. 

ID%20529503190
ID%20529503496

Cum se manifestă colicii?

Sugarii plâng aproximativ 2 ore pe zi, pe când dacă suferă de colici plâng mai mult de 3 ore pe zi. În cazul colicilor plânsul apare după-amiaza, fără un motiv aparent. Copilul care suferă de colici trage piciorușele la piept, ține mânuțele strânse, stă încordat și cu fața încruntată.

Colicii pot avea un efect neplăcut asupra familiei, deoarece plânsul excesiv al copilului a fost asociat cu probleme matrimoniale, încetarea prematură a alăptării, depresie postpartum și vizite frecvente la doctor, urmate de investigații excesive.

Cauzele apariției colicilor

Cauzele colicilor nu sunt pe deplin cunoscute. Mai puțin de 5% dintre bebeluși care plâng în exces au o boală organică, precum constipație, boală de reflux gastroesofagian, intoleranță la lactoză, fisuri anale sau migrenă infantilă.

S-a demonstrat că bebelușii hrăniți cu lapte de vacă, dezvoltă anticorpi la proteina bovină și astfel, este posibil să apară colicii. Studiile efectuate au arătat dovezi contradictorii cu privire la rolul alergiei la laptele de vacă, în apariția colicilor. 

Factori care contribuie la apariția colicilor:

  • Sistemul digestiv incomplet dezvoltat

  • Dezechilibru florei intestinale 

  • Alergii alimentare sau intoleranțe

  • Suprahrănirea, hrănirea insuficientă sau eructații (râgâieli) prea rare

  • Anxietatea

Factori de risc

Factorii de risc pentru colici nu sunt bine înțeleși. Cercetările nu au evidențiat diferențe de risc atunci când au fost luați în considerare următorii factori:

  • Sexul copilului

  • Nașterea la termen sau prematură

  • Alimentația pe bază de formulă sau pe bază de lapte matern

Sugarii născuți de mame care au fumat în timpul sarcinii sau după naștere au un risc crescut de a dezvolta colici.

ID%201200813874

Tratamentul colicilor

Probioticele

Există dovezi solide și în creștere care atestă că motivele pentru care apar colicii sunt legate de flora intestinală. Studiile multiple au arătat că bebelușii care suferă de colici au diferite modele de floră intestinală, care includ lipsa de lactobacili. Unele dintre aceste studii sugerează faptul că administrarea unui probiotic, va îmbunătăți starea copilului. Probioticele s-au dovedit a îmbunătăți alte afecțiuni asociate cu colica, cum ar fi intoleranța la lactoză, enterocolita și inflamația gastrică. În plus, s-a demonstrat că probioticele îmbunătățesc starea de sănătate a copiilor.

ID_696758020

Enterolactis Baby

O soluție este administrarea de Enterolactis Baby, un probiotic ideal pentru bebeluși, deoarece conține o cantitate mare de culturi vii de lactobacili, nu mai puțin de 1 miliard în 9 picături, culturiile sunt de origine umană, deci sunt bine tolerate de către organism și nu conține zahăr și lactoză.

enterolactis baby

Simeticona

Simeticona este utilizată pentru ameliorarea simptomelor de gaze excesive în tractul gastrointestinal și anume balonare, eructație (râgâială) și flatulență. Nu există dovezi că simeticona este eficientă pentru această utilizare.
Eficacitatea simeticonei în tratarea colicilor nu a fost pe deplin stabilită.Totuși în 2017, un studiu efectuat în Regatul Unit a arătat că părinții susțin faptul că simeticona a fost de ajutor în cazul colicilor copiiilor.
Nu există efecte secundare cunoscute ale simeticonei.

220px Simethicone_structure
ID%201192324369

Primul contact

Primul contact al copilului cu bacteriile prietenoase, care constituie flora intestinală, are loc când copilul trece prin canalul de naștere. Probioticele se găsesc în mod natural în laptele matern astfel, un copil alăptat și un copil hrănit cu formula au flore intestinale foarte diferite. 

ID%201215292516

Nașterea prin cezariană

Există cazuri când un copil are nevoie de un aport suplimentar de bacterii prietenoase pentru o bună funcționare a sistemului digestiv, precum nașterea prin cezariană, alimentarea cu lapte pe bază de formulă, sau când este balonat.

Sfaturi pentru ameliorarea colicilor

ID%201060789997

Unii părinți consideră că apariția colicilor este influențată de tipul de alimente cu care își hrănesc copiii sau de ceea ce mănâncă mamele înainte să alăpteze. În general acest lucru nu cauzează colicii, dar pot influența gustul laptelui. Dacă considerați că alimentația este motivul plânsului, vorbiți cu medicul pediatru sau cu specialistul în puericultură.

Pentru a reduce gazele intestinale se pot utiliza biberoane speciale care să reducă ingerarea aerului în timp ce mănâncă sau un mamelon care să se plieze mai bine și să nu mai lase să treacă aerul. Nu țineți copilul culcat când îl hrăniți. Nu uitați să îl faceți să râgâie în timpul și după masă.

Puteți să liniștiți copilul cu ajutorul anumitor sunete sau mișcări. Mișcarea ajută la calmarea copiiilor, plimbați-vă cu copilul într-un purtător de copii (tipul pe care îl purtați la piept), căldura și ritmul combinat îl pot adormi. Legănați-l într-un cărucior sau plimbați-vă cu mașina.

Legănatul trebuie să fie ușor și nu excesiv, deoarece, în caz contrar, poate duce la Sindromul Bebelușului Zgâlțâit. Acest sindrom apare din cauza unui traumatism cranian indus de zguduirea, agitarea violentă a copilului.

Lumina puternică sau zgomotul pot deranja copilul. Pentru calmarea copilului se recomandă:

Babies