Ce este constipația?

Prin constipație se înțelege evacuarea rară, mai puțin de 3 ori pe săptămână, posibil cu durere sau dificultate la defecație.

În timpul constipației, mișcările intestinale sunt mai lente decât în mod obișnuit. Aproape toată lumea trece prin astfel de situații la un moment dat.
Dacă în majoritatea cazurile constipația nu ascunde o problemă gravă, ne simțim mult mai bine o dată ce scăpam de aceasta.

Tranzitul poate varia de la o persoană la alta, unele persoane au scaun de 3 ori pe zi, altele nici măcar o dată. Dacă trec mai mult de 3 zile fără evacuarea scaunului, constipația devine o problemă.

După această perioadă scaunul se face mai greu și mai dur, fiind mai dificil de evacuat.

simptome constipatie
cookies

Simptomele constipației

 • Defecare incompletă.
 • Dificultatea la defecare.
 • Scaune mici sau scaune foarte solide.
 • Senzația de evacuare incompletă. De asemenea, puteți simți că aveți nevoie de ajutor pentru a vă goli intestinele, cum ar fi apăsarea pe burtă sau folosirea unui deget pentru a îndepărta scaunul.
 • Apariția gazelor intestinale în mod frecvent sau persistența lor pe o durată mai lungă de timp.
 • Balonarea combinată cu constipație, flatulență, diaree, greață sau vărsături.
 • Dureri abdominale și crampe.
 • Scăderea în greutate și lipsa poftei de mâncare.

Cauzele constipației

 • O alimentație dezechilibrată, bazată pe carne, lactate, băuturi carbogazoase, produse de patiserie, dulciuri.
 • Alimentația bogată în amidon (cartofi, pâine, produse de patiserie, alimente procesate).
 • O dietă cu o cantitate redusă de fibre și lichide.
 • Un stil de viață sedentar.
 • Fluctuațiile hormonale din timpul ovulației.
 • Utilizarea excesivă a laxativelor stimulante.
 • Sindromul Intestinului Iritabil.
 • Unele medicamente (în special analgezicele puternice, cum ar fi narcotice; antidepresive și suplimentele de fier).
 • Antiacidele care conțin calciu sau aluminiu.
 • Tulburările neurologice de tipul Parkinson sau scleroza multiplă.
ID%20712230154
 • Hipotiroidism.
 • Sarcina.
 • Stresul.
 • Cancerul de colon.
 • Intervențiile chirurgicale.
 • Tulburări de alimentație (anorexie, bulimie).
 • Opunerea instinctului de defecație.
 • Schimbarea mediului (călătorii, o nouă locuință).
 • Hemoroizii (ca o reacție de apărare la durerea care apare în efortul de a avea scaun).
 • Intoleranțele alimentare (intoleranța la gluten, lactoză).

Tratamentul constipației

În primă faza se preferă cu un tratament igieno-dietetic, se încearcă schimbarea stilului de viață, prin:

Infografic

Adesea pe lângă tratamentul igieno-dietetic este nevoie și de un laxativ. Indiferent dacă suferiți de constipație cronică sau constipație acută, uneori aveți nevoie de un laxativ pentru a pune lucrurile în mișcare.

Există foarte multe tipuri diferite de laxative disponibile, iar alegerea laxativului potrivit poate fi complicată. Înainte de a alege și administra un laxativ, este important să știți câteva detalii despre siguranța și eficacitatea fiecărui tip.

Laxativele de volum

Laxativele de volum cresc volumul bolului fecal și emoliează scaunul, astfel încât eliminarea lui se face cu ușurință și fără durere. Laxativele de volum sunt fibre. Acestea sunt de 3 tipuri: psyllium, policarbofil de calciu sau metilceluloza. Pentru toate laxativele de volum este esențial să se administreze o cantitate de lichide de minimum 2L pe zi.

Nu toate suplimentele cu fibre sunt la fel, există diferențe și între cele 3 tipuri:

ID_1151090882

1. Psyllium este constituit din fibre spongioase, solubile, care au capacitatea de a-si mări volumul cu până la 20 de ori atunci când sunt amestecate cu apă. Acestea, pe lângă efectul laxativ, au și un efect de scădere a poftei de mâncare și de scădere a absobției de colesterol. Sunt indicate în curele de slăbit deoarce induc sațietatea și au un număr scăzut de calorii.

Fibrele de Psyllium acționează prin stimularea absorbția apei la nivel intestinal, pentru a ușura tranzitul. Psyllium suferă doar o fermentație parțială din partea florei bacterine intestinale:

 fracțiunea nedigerată are capacitate mare de a reține apa.

 componenta digerată este o fracțiune gelatinoasă cu rol emolient și lubrifiant care ușurează eliminarea materiilor fecale.

Principalul dezavantaj îl constituie balonarea și flatulența, de aceea fibrele de Psyllium ar trebui asociate cu enzime care să ajute la digestie. Se poate folosi o combinație între fibrele de Psylllium și alfa-galactozidază, o enzimă obținută natural din fermentarea drojdiilor. Alfa-galatozidaza are acțiune asupra oligozaharidelor nedigerabile, pe care le digeră. Acestea sunt responsabile de apariția gazelor și se găsesc în cereale, nuci, semințe, verdețuri, legume, precum fasolea și varza sau în făina albă. În Masalax se găsește combinația de Psyllium și alfa-galactozidază, cu un efect ideal.

2. Policarbofilul de calciu absoarbe apa în tractul digestiv, făcând scaunele mai moi și mai voluminoase. Prezintă și el un dezavantaj și anume trebuie să fie administrat la distanță de alte medicamente pe care le luați, pentru a vă asigura că acestea sunt absorbite în mod corespunzător. Este important de știut că policarbofilul de calciu nu este natural.

3. Metilceluloza acționează tot prin creșterea masei fecale și prin absorbția apei. Aceasta este complet nedigerabilă și poate da balonare, flatulență și dureri abdominale.

Laxativele osmotice

Laxativele osmotice funcționează prin creșterea cantității de lichid secretate în intestine, rezultând scaune mai moi și mai ușor de evacuat. Sunt reprezentate de săruri de magneziu, lactuloză și macrogoli.

1. Sărurile de magneziu atrag apa în lumenul intestinal. Acestea pot da următoarele reacții adverse: diaree, iritații ale mucoasei și hipokaliemie (mai ales intrarectal).

2. Lactuloza crește mișcările intestinale și stimulează tranzitul.

3. Macrogolii fluidifică și cresc volumul scaunul. Se pot administra în constipația funcțională la adulți.
Dezavantaj: laxativele osmotice pot deshidrata organismul.

Laxative emoliente și lubrifiante

Laxative emoliente și lubrifiante acționează, după cum le spune și numele, prin crearea unui film lubrifiant și emolient la suprafața mucoasei care asigură o trecere ușoară a scanului. Sunt în general recomandate pe termen scurt.

Câteva exemple de laxative emoliente: docusat și uleiul de parafină.

Reacții adverse: pot produce flatulență și ocluzie intestinală.

Laxativele stimulante sau iritante

Laxativele stimulante acționează prin accelerarea mișcării mușchilor intestinali. Multe dintre produsele bine-cunoscute vândute în farmacii sunt laxative stimulante: bisacodil, fenolftaleină și oxifenisatină.

Un laxativ stimulant este, în general, recomandat ca tratament pe termen scurt pentru constipație. Consultați medicul sau farmacistul înainte de a utiliza unul dintre aceste produse, deoarece acestea pot interacționa semnificativ cu alte medicamente eliberate cu sau fără prescripție medicală.

Pot fi de origine naturală. Aloe, revent, crușin și senna sunt căteva exemplele de laxative stimulante din plante.
Laxativele pe bază de plante conțin antracenozide, compuși chimici care stimulează intestinul, îmbunătățind motilitatea acestuia (cu alte cuvinte, pun lucrurile în mișcare mai repede).

Principalele efecte secundare pe care le pot da sunt:
- La administrare îndelungată produc iritații, colici și diaree
- Astenie
- Boala laxativelor (deshidratare cu scădere ponderală și astenie datorată hipokaliemiei)
- Reacții alergice

mituri si-adevaruri

 Când este nevoie să mergeți de urgență la doctor?

 aveți constipație bruscă cu dureri de burtă sau crampe și nu sunteți capabili să eliminați scaunul sau gaze deloc

 constipația durează mai mult de 2 săptămâni

 aveți urme de sânge în fecale

Mituri și adevăruri despre constipație

Trebuie să am scaun în fiecare zi?

MIT
Acest lucru diferă de la persoană la persoană. Este adevărat ca este bine să ai scaun în fiecare zi, dar asta nu înseamnă ca dacă nu ai este neapărat o problemă, atâta timp cât te simți bine. Cum, de altfel, nu este o problemă nici să ai un tranzit mai rapid și să ai 3 scaune pe zi.

Constipația duce la absorbția toxinelor?

Mit
Unii oameni cred că constipația face ca organismul să absoarbă substanțe otrăvitoare din scaune, ducând la boli, cum ar fi artrita, astmul și cancerul de colon. Nu există dovezi care să ateste că scaunele produc toxine sau că microclisme sau clismele pot preveni cancerul.

Starea de siprit influențează digestia?

Adevăr
Depresia poate provoca constipație sau o poate agrava. Reducerea stresului și masajul vă pot ajuta. Masajul buricului vă relaxează mușchii care susțin intestinele, ceea ce vă poate ajuta să aveți un tranzit mai bun.

Guma de mestecat rămâne blocată?

Adevăr
Este adevărat, dar numai în cazuri foarte rare și mai ales la copii mici. Uneori, înghițirea unor cantități mari de gumă sau multe bucăți într-un timp scurt poate forma o masă care blochează tractul digestiv, mai ales dacă îl înghiți cu alte lucruri nedigerabile precum semințele. Blocajul poate provoca constipație. Dar, pentru majoritatea oamenilor, guma trece prin sistemul digetiv, la fel ca și alte alimente.

Dacă mă abțin nu se întâmplă nimic?

Mit
Te simți prea ocupat pentru a merge la toaletă? Te simți rușinat să mergi la toaletă în locuri publice? Ignorarea dorinței poate creea o stare de disconfort și poate provoca sau agrava constipația. Indiferent când natura te cheamă, este bine să răspunzi.

Plecarea în concediu cauzează constipația?

Adevăr
Călătoria îți schimbă rutina zilnică și dieta. În timpul călătoriei, beți multă apă – îmbuteliată, rămâneți activ, plimbați-vă în sălile de așteptare câttimp așteptați zborul și faceți pauze pentru a vă întinde picioarele într-o călătorie cu mașina, limitați consumul de alcoolul și mâncați fructe și legume –fierte (dacă zona în care sunteți nu vă permite să mâncați fructe și legume proaspete).

Medicamentele sunt cauza constipației?

Adevăr
Unele medicamente pot provoca constipație, cum ar fi: fierul, antiacidele cu aluminiu sau calciu, analgezicele puternice, unele medicamente împotriva Parkinson-ului. Dacă te afli în această situație este necesar să te consulți cu medicul sau farmacistul.

Crește cantitatea de apă pentru o digestie mai bună?

Adevăr
Hidratarea suficientă va conduce la scaune moi și ameliorează constipația. Vă puteți hidrata cu băuturi sau alimente bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele. Limitați sau evitați cofeina și alcoolul, deoarece vă pot deshidrata.

Prunele uscate sunt benefice împotriva constipației?

Adevăr
Acest fruct a câștigat o mare reputație ca "remediu al naturii" pentru constipație. Prunele sunt bogate în fibre insolubile, precum și sorbitolul - laxativ natural.

Laxativele își fac efectul imediat?

MIT
Depinde de tipul laxativului. Un supozitor sau o clismă ar putea funcționa în decurs de o oră. Latența unui produs cu fibre poate fi de câteva zile, însă efectul esteunul reglator, de durată; unul stimulativ, dă rezultate în câteva ore.

Cafeaua mă ajută să ies la toaletă?

Adevăr
Cofeina poate stimula mușchii din sistemul digestiv să se contracte, provocând o mișcare intestinală. Dar deoarece cofeina este deshidratantă, nu este recomandată. Deci, dacă sunteți constipat, evitați cafeaua.