Care sunt cauzele constipației la gravide?

Constipația este frecvent întâlnită la gravide. Este caraterizată de evacuare rară (mai puțin de 3 ori e săptămână), dureri sau disconfort la eliminarea scaunului.

Constipația se instalează în general din cauza cosumului redus de lichide și fibre, a stresului și lipsei de activitate fizică.

În schimb, constipația în sarcină este un fenomen normal care apare majoritar din cauza schimbărilor hormonale. În perioada de sarcină, nivelurile crescute ale hormonului progesteron încetinesc sistemul digestiv deoarece: organismul absoarbe suplimentar substanțele nutritive și fluidele necesare pentru a crește un copil sănătos. Rezultatul este adeseori un scaun mai dur, care este mai greu de evacuat. Acest lucru se întâmplă câteodată atât de devreme, încât poate fi un prim semn al sarcinii pentru unele femei.

În al doilea și al treilea trimestru de sarcină crește presiunea pe care uterul o exercită pe intestin. Acest lucru poate agrava problema. Fierul și calciul din suplimentele prenatale pot provoca constipație.

Dacă ați suferit de constipație înainte de sarcină, sunteți predispusă să suferiți și în timpul sarcinii. Riscul de a fi constipată în sarcină este crescut dacă aveți o predispoziție.

Chiar dacă constipația vă indispune si reprezintă un real disconfort, aceasta va conduce rar la o afecțiune gravă. Cele mai severe cazuri ar putea duce la apariția hemoroizilor și a fisurilor anale, cauzate de presiunea crescută asupra venelor din jurul rectului; acestea provoacă durere și disconfort.

Constipația la gravide

ID%201340301758

Tratamentul constipației în sarcină

gravida2

Cea mai bună soluție este să consumați o cantitate mare de fibre, multe lichide și să faceți mișcare. În unele cazuri o dietă bogată în fibre este mai greu de implementat și poate da balonare. De aceea soluția optimă este să utilizați Masalax , care pe lângă o cantitate mare de fibre conține și o enzimă, care împiedică balonarea. Acest produs este sigur în sarcină și nu conține gluten și lactoză.

blondagravida

Este recomandat să beți 10 pahare (200 mL) cu apă pe zi, dacă vi se pare prea mult puteți să consumați și alte lichide. Încercați să beți dimineața pe stomacul gol lichide călduțe, precum ceaiuri. În ceea ce privește activitatea fizică, o plimbare de 20-30 de minute pe zi este suficientă pentru a stimula tranzitul.

gravida3

Se recomandă un cosum ridicat de fructe și legume. Alimentele care vă pot ajuta sunt: prunele uscate, sucul de prune, perele, fasolea boabe, semințele de in, de dovleac etc..

FeCa

Un alt factor determinat al constipației este aportul de suplimente prenatale, care conțin de obicei fier și calciu. La recomandarea medicului se pot înlocui cu suplimente mai puțin concentrate sau chiar elimina.

gravida5

Laxativele de volum sunt cele mai sigure în sarcină. Reprezintă alegerea de elecție în sarcină, cu excepția nevoii de un tratament rapid, deoarce acestea acționează în timp și pot regla scaunul în câteva zile. Este obligatorie hidratarea corectă, cu minimum 2 L de lichide pe zi. Acestea acționează prin mărirea masei fecale și emolirea scaunului, pentru a facilită evacuarea.
Laxativele iritante stimulante nu sunt recomandate pentru femeile gravide deoarce provoacă contracții și pot declanța prematur travaliul.
Laxativele osmotice se pot administa, doar la îndrumarea medicului, deoarce aceastea vă pot deshidrata și pot duce la tulburări electrolitice. De obicei, se permite administrarea lor pe o perioadă scurtă de timp.